Ongerust over je waterfactuur?

20 december 2016

Ongerust over je waterfactuur?

 

Ik krijg regelmatig vragen van mensen die ongerust zijn over hun stijgende waterfactuur.

Graag geef ik dan ook wat duiding hierbij:

 

Water is een basisrecht en moet voor iedereen betaalbaar zijn. Sinds de zesde staatshervorming heeft Vlaanderen de bevoegdheid om die waterfactuur gestalte te geven. Juist omdat wij overtuigd zijn dat de waterfactuur betaalbaar moet zijn en dat het om een basisrecht gaat, hebben wij twee jaar geleden de structuur van de waterfactuur hervormd. We hebben dat budgetneutraal gedaan over heel Vlaanderen. We hebben eveneens een onafhankelijke Waterregulator aangesteld om nieuwe tariefplannen te beoordelen.

 

Nieuwe tariefplannen voor 2017-2023 die door de drinkwatermaatschappijen worden ingediend, worden dus beoordeeld door een onafhankelijke Waterregulator. De Waterregulator zal de aanvragen onafhankelijk op een correcte manier moeten beoordelen en erover waken dat de nieuwe tariefplannen goed onderbouwd zijn om een prijsverhoging te verantwoorden. Er wordt dus niet over één nacht ijs gegaan.  Ook de gemeenten zijn vertegenwoordigd in de drinkwatermaatschappijen en moeten deze tariefplannen mee goedkeuren.

 

We moeten ten allen koste vermijden dat we nieuwe financiële putten maken die toekomstige generaties dan weer gevuld moeten krijgen. In die optiek is het te verantwoorden dat het aandeel van investeringen in drinkwaterinfrastructuur worden doorgerekend naar de klant. Het is aan de Waterregulator en de gemeenten om na te gaan of de nieuwe tariefplannen degelijk onderbouwd zijn en dat de prijsverhogingen gepaard gaan met verantwoorde investeringen.

 

Categorie: 

Volg mij ook via

Foto's

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte, schrijf je in voor mijn nieuwsbrief. 

Meer info over het federaal beleid?

Voor meer informatie over het federale niveau, verwijs ik u graag door naar mijn collega, Nahima Lanjri.

Minder Hinder Rond Antwerpen

Klik op lees meer en kom alles te weten over de lopende en komende werken in en rond Antwerpen en de bijhorende minder hinder maatregelen.

Laat ook uw stem horen en deel jouw idee om de hinder van de werken te beperken!