Definitieve plannen kilometerheffing begin volgend jaar klaar

4 december 2012

Definitieve plannen kilometerheffing begin volgend jaar klaar

 

De definitieve plannen voor de slimme kilometerheffing voor vrachtwagens en het elektronisch wegenvignet voor auto's, die in 2016 in België worden ingevoerd, zullen volgend jaar klaar zijn.

Dat heeft Vlaams minister van Mobiliteit Hilde Crevits verklaard. Via een aanbestedingsprocedure zal begin 2013 de private partner geselecteerd worden, die het systeem moet ontwikkelen, financieren, bouwen, uitbaten en onderhouden.

Medio dit jaar had De Lloyd onthuld dat de 'voorlopige architectuur' van het systeem van rekeningrijden pas in juli klaar was geraakt, en dat de heffing en het vignet heel wat later zouden worden ingevoerd dan voorzien, met name in 2016.

Hoeveel de heffing voor vrachtwagens per kilometer zal bedragen, is nog niet geweten.Volgens sommige bronnen zou ze een maximale kost hebben van 15 cent per kilometer in Vlaanderen, 20 cent in Wallonië en 25 cent in Brussel. Definitief zijn die bedragen echter nog niet. Het prijsverschil zou te maken hebben met de uiteenlopende kosten voor wegenonderhoud in de drie gewesten.

Het elektronische wegenvignet zal gelden voor de auto's en bestelwagens tot 3,5 ton en zal forfaitair zijn. Zo'n vignet zou tussen de 70 en 90 euro per jaar kosten. Belgische automobilisten zullen dat bedrag samen met de verkeersbelasting betalen. Buitenlandse automobilisten zullen kunnen kiezen tussen een vignet voor tien dagen, twee maanden of een jaar. De aanschaf van het vignet zal zowel via internet, mobiele toepassingen of aan grensloketten kunnen gebeuren.

Voor de registratie zullen de nummerplaten in een database ingevoerd worden. Camera's zullen controleren of de voertuigen hun vignet hebben betaald of niet.

Bron: DeLloyd

 

Categorie: 

Volg mij ook via

Foto's

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte, schrijf je in voor mijn nieuwsbrief. 

Meer info over het federaal beleid?

Voor meer informatie over het federale niveau, verwijs ik u graag door naar mijn collega, Nahima Lanjri.

Minder Hinder Rond Antwerpen

Klik op lees meer en kom alles te weten over de lopende en komende werken in en rond Antwerpen en de bijhorende minder hinder maatregelen.

Laat ook uw stem horen en deel jouw idee om de hinder van de werken te beperken!