Brasschaat deelt elektrisch wagenpark en promoot zo duurzame mobiliteit

19 september 2017

Brasschaat deelt elektrisch wagenpark en promoot zo duurzame mobiliteit

 

De gemeente Brasschaat springt mee op de kar van het autodelen en stelt voortaan twee volledig elektrische wagens ter beschikking van de Brasschatenaren. Op die manier zetten we extra in op duurzame mobiliteit en maken we elektrisch rijden beschikbaar voor iedereen. Dirk de Kort, schepen voor Publieke Ruimte en Milieu en Vlaams Parlementslid (CD&V): “We zijn er trots op dat we in Brasschaat voortrekker zijn op het vlak van duurzame mobiliteit  niet alleen door onze gemeentelijke wagens te delen met Brasschatenaren, maar ook door te werken met elektrisch wagens.”

Dirk de Kort: “Het elektrisch autodelen met wagens van de gemeente is een mooi project dat een voorbeeld kan zijn voor veel andere Vlaamse gemeenten. In het Vlaams Parlement werken we ook aan het stimuleren van autodelen, zo werd in mei van dit jaar een resolutie van onze hand goedgekeurd in de plenaire vergadering. Ik ben dan ook trots dat wij dit in Brasschaat al in de praktijk kunnen omzetten.” 

In het Vlaams Parlement werkte Dirk de Kort ook al aan een conceptnota voor de snelle uitrol van elektrische mobiliteit in Vlaanderen: “Als we onze klimaatdoelstellingen willen halen en ons milieu leefbaar willen houden, moeten we zien dat er een fast lane komt voor elektromobiliteit. Daarom lanceerden we een actieplan in het Vlaams Parlement. Maar ook lokaal wil CD&V inzetten op die duurzame en elektrische mobiliteit, vandaar dat we in Brasschaat gekozen hebben voor het delen van elektrische wagens.”

Gemeentepersoneel test

In de eerste weken zal het gemeentepersoneel de smartphone-app uittesten terwijl ze de auto’s delen voor het werk. Na deze inloopperiode kunnen dan de burgers elektrisch rijden met de auto’s. Dit zal voor in de loop van oktober zijn. Hiervoor worden nog infomomenten voorzien voor de Brasschatenaren. Het eerste infomoment staat gepland op zondag 15 oktober. Om op de hoogte te blijven van nieuws en infomomenten kunnen burgers zich nu al registeren via http://brasschaat.partago.be/

Brasschaat kocht onlangs drie volledig elektrische Renault Zoé’s aan. Eentje wordt exclusief door de gemeente gebruikt, de twee andere zullen na de kantooruren gedeeld worden. De Renault Zoé’s kunnen gebruikt worden via een smartphone-app die de gebruikers toegang geeft tot de auto. De nieuwe auto’s hebben een theoretisch bereik van 240 km, een verdubbeling ten opzichte van de eerste generatie elektrische auto’s. Er wordt eveneens een laadpaal voorzien die exclusief gebruikt kan worden door deze elektrische deelauto’s. Deze snellaadpaal aan De Mortel, waar ook de standplaatsen van de deelwagens zijn, zal buiten de kantooruren exclusief ter beschikking zijn van de autodeelleden. Men zal tijdens het autodelen dus altijd kunnen parkeren en laden aan deze paal. Om te kunnen laden aan een andere laadpaal wordt een laadpas van Partago voorzien in de wagen.

Het autodelen is een samenwerking tussen de gemeente en Partago. De wagens werden aangekocht door de gemeente en Partago cvba zorgt voor de nodige hardware, de app, de verzekering en alle ondersteuning om het elektrisch autodelen mogelijk te maken.

Voor wie is autodelen?

Iedereen die voor zijn dagelijks woon-werk verkeer gebruik maakt van het openbaar vervoer, de fiets of andere zachte vervoersmodi maar voor sommige activiteiten wel graag een auto ter beschikking heeft. Je wil bijvoorbeeld wel je boodschappen en familiebezoeken met de wagen doen, en ook naar de sportclub rij je liever met de wagen op een regenachtige dag. Als je enkel voor dit soort gelegenheden autogebruik nodig hebt dan is autobezit voor jou een dure aangelegenheid! Autodelen vormt voor jou dan een slimme oplossing.

Hoe werkt het?

Je betaalt een éénmalige waarborg en nadien betaal je enkel wanneer je de wagen gebruikt. Verzekering, laden, wegbijstand,.. alles is inclusief.

Autodelen in Brasschaat

Na een eerste testfase door het gemeentepersoneel kunnen de Renault Zoé’s gebruikt worden door de burgers. Daarvoor moet je lid worden van Partago en de intakesessie volgen waarbij het gebruik van de wagen en de app wordt uitgelegd. Daarna kan je de wagen reserveren. Zodra je een Zoé reserveert kan je de wagen openen met je de smartphone-app. Mensen die geen smartphone hebben kunnen de wagen openen met een chipkaart die ze ontvangen van Partago.

Burgers die nu reeds overtuigd zijn kunnen al lid worden van Partago via www.partago.be.

 

Volg mij ook via

Foto's

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte, schrijf je in voor mijn nieuwsbrief. 

Minder Hinder Rond Antwerpen

Klik op lees meer en kom alles te weten over de lopende en komende werken in en rond Antwerpen en de bijhorende minder hinder maatregelen.

Laat ook uw stem horen en deel jouw idee om de hinder van de werken te beperken!

 

Meer info over het federaal beleid?

Voor meer informatie over het federale niveau, verwijs ik u graag door naar mijn collega, Nahima Lanjri.